Wie voor het eerst een camper gaat kopen, kan het beste voor een tweedehands camper kiezen. Op deze manier kun je het camperleven ‘testen’ zonder er meteen het bedrag van een nieuwe camper voor te betalen. Maar aan het kopen van een tweedehands camper hangen wel wat aandachtspunten. Je moet hierbij namelijk net iets beter zelf opletten dan wanneer je een nieuwe camper zou kopen. In dit artikel bespreek ik 3 tips voor het kopen van een tweedehands camper, zodat jij goed voorbereid bent. 

Hou je aan je budget

Hoewel een tweedehands camper in de meeste gevallen een stuk goedkoper is dan een nieuwe camper, kunnen ook deze nog best wat geld kosten. Het is belangrijk om van tevoren een budget met jezelf af te spreken en te bedenken wat je daar ongeveer voor zou willen hebben. Wees hierin wel realistisch en verwacht geen ultramoderne camper met alles erop en eraan voor een spotprijsje. Wanneer je op zoek gaat naar de camper, hou je dan aan je budget en laat je niet te snel verleiden. Over een tweedehands camper valt bijna altijd te onderhandelen, dus probeer dat ook vooral.

Maak vooraf een wensenlijstje

Wanneer je er blanco in gaat dan is de kans groot dat je een camper koopt die na verloop van tijd toch wat dingen mist. Wil je dit voorkomen, dan zul je van tevoren een wensenlijstje moeten maken. Het is logisch dat je niet weet wat je op zo’n lijstje moet zetten als je nog nooit een camper of caravan hebt gehad, doe daarom je research. Heeft iemand in je omgeving een camper? Vraag of je er een keer in mag kijken en vraag wat hij of zij fijn vindt aan de camper. Of ga bij verschillende camperzaken langs en vergelijk campers met elkaar. Op basis hiervan kun jij vast je eigen lijstje samenstellen. 

Check de staat en het onderhoud

Als je een nieuwe camper koopt, dan weet je vrijwel altijd zeker dat de staat en het onderhoud van de camper in orde is. Bij een tweedehandse is dat echter wel iets anders. Je weet niet wat de vorige eigenaren er allemaal mee gedaan hebben en zult enigszins op hun woord moeten vertrouwen. Toch zijn er wel dingen waar je zelf ook naar kunt kijken. Vraag bijvoorbeeld naar het onderhoudsrapport en benoem dingen waarover je twijfelt. Neem ook altijd iemand mee (het beste is iemand die meer verstand van campers heeft dan jij) als je bij een camper gaat kijken. Vier ogen zien meer dan twee en je laat jezelf misschien niet zo snel overrompelen door de verkoper.