De premie van een autoverzekering wordt berekend door middel van verschillende factoren. Er is een standaard bedrag waar eventuele kortingen vanaf kunnen gaan wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Een hiervan heeft te maken met de schadevrije jaren die iemand rijdt. Voor elk jaar dat iemand rijdt zonder schade te claimen. Kan hij een korting krijgen.

Verzekering auto

In Nederland is het verplicht om minimaal een WA autoverzekering te hebben. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dat houdt dus in dat je minimaal verzekerd moet zijn voor de aansprakelijkheid wanneer je schade veroorzaakt bij iemand anders. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende optionele pakketten waar je je voor kan verzekeren zodat alle andere aspecten van de auto ook verzekerd kunnen zijn.De premie van de autoverzekering wordt berekend vanuit verschillende berekeningen. Het meeste wordt rekening gehouden met eventuele risico’s. Zo krijgen jongeren die pas hun rijbewijs hebben vaak een hogere premie dan ervaren bestuurders. Ook het aantal jaren dat er zonder schade is gereden, zorgt voor een lagere premie. We noemen dit schadevrije jaren.

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn dus de jaren dat er geen schade is geclaimd bij de verzekering. Mocht je een deuk of kras oplopen door een klein ongelukje, maar deze niet melden, dan valt dit jaar dus alsnog onder de schadevrije jaren. Elk jaar dat je rijdt zonder schade, ga je een stapje omhoog op de Bonus malus ladder. Bonus staat dus voor vooruit, waarbij malus voor achteruit staat. Wanneer je namelijk wel schade claimt, ga je een stuk achteruit. Eerder was het per verzekeraar verschillend hoeveel je achteruit ging, maar sinds een aantal jaar is dit een vast aantal jaren. Namelijk vijf jaar. Wanneer je dus 10 jaar schadevrij rijdt en vervolgens een schade claimt bij de autoverzekeraar, ga je er vijf jaar op achteruit en heb je dus nog vijf schadevrije jaren staan. De korting is afhankelijk van de schadevrije jaren en gaat dan dus weer naar beneden. De premie gaat dan ook weer omhoog.

Autoverzekering afsluiten

Omdat een autoverzekering verplicht is, kun je natuurlijk maar beter de goedkoopste verzekering hebben die alsnog dekt waar jij voorkeur aan hebt. Je autoverzekering vergelijken kan het beste via Autoverzekering.nl. Hier vergelijk je onafhankelijk alle verzekeringen met elkaar en vindt je de beste verzekering voor jouw situatie, zoals bijvoorbeeld een Citroën autoverzekering. .