Iedereen heeft weleens een getunede auto gezien met een machtig geluid en nog meer power en vaak een sportieve uitstraling. In Nederland alleen al zijn er duizenden hobbyisten die zich dagelijks bezighouden met het aanpassen van de auto om deze nog beter te laten presteren en er nog mooier uit te laten zien. Er zijn verschillende plekken op het internet en forums, waar liefhebbers ideeën uitwisselen over dit onderwerp en verschillende projecten met elkaar delen. Ook zijn er regelmatig diverse meetings en conventies door het land georganiseerd waar cartuning en carstyling centraal staan. Vanwege het feit dat het steeds makkelijker is om via internet onderdelen te bestellen en informatie over dit onderwerp te vinden, wint deze hobby behoorlijk aan populariteit.

Tip: Auto zonneschermen op maat kopen bij de specialist!

Carstyling richt zich op het visuele aspect en cartuning op de prestaties

Veel mensen gebruiken carstyling en cartuning vaak in dezelfde context. Er zit veel overlap in deze twee termen, maar er zijn ook een aantal zaken die significant van elkaar verschillen tussen deze twee categorieën. Tuning richt zich vooral op het verbeteren van de prestaties van de auto. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aanpassingen in de motor van de auto, om deze bijvoorbeeld sneller te laten accelereren of het vervangen van de uitlaat voor een sportieve variant met meer power en een dieper geluid. Carstyling daarentegen, richt zich op het visuele aspect en hoe de auto er uit ziet. Dit geldt zowel voor in het interieur, als ook voor het exterieur. In deze categorie vallen bijvoorbeeld zaken, als het plaatsen van sportstoelen, maar ook het plaatsen van een spoiler of het verlagen van de bumpers en de aanschaf van nieuwe velgen.

Uitgelicht: https://www.carstyle.nl/ford

Chiptuning zeer populair onder elektrische auto eigenaren

De ontwikkeling van cartuning gaat zeer snel en er komen steeds meer en betere onderdelen beschikbaar en er zijn nieuwe technieken toe te passen om de auto beter te laten presteren. Een van de trends, op het gebied van tuning, is chiptuning. Met chiptuning wordt er gebruik gemaakt van software die ervoor kan zorgen dat je een moderne automotor via elektronica kan opvoeren. Chiptuning overschrijft de maximale belasting die de fabrikant heeft ingesteld op de auto en is bij de wet legaal. In sommige gevallen kan chiptuning echter door de fabrikant worden gevolgd en komt de fabrieksgarantie te vervallen. Dit kan echter ontlopen worden door gebruik te maken van de methodiek powerbox tuning, waarbij de waardes aan de software door worden gegeven die ervoor zorgen dat de fabrieksgarantie behouden blijft, maar je auto wel beter presteert.