Amsterdam is niet alleen de hoofdstad van Nederland, maar ook een zeer geliefde bestemming voor een dagje weg of stedentrip in eigen land. Als je in de omgeving van Delft woont woon je gelukkig niet al te ver weg. Er zijn dan verschillende reismethodes waar je uit kunt kiezen om in de hoofdstad te komen. We gaan de voor- en nadelen voor je op een rij zetten!

Busreis naar Amsterdam

De meest goedkope manier om door Nederland of zelfs naar het buitenland te reizen is met een busreis. Het gaat hierbij niet om de regionale bussen, maar voornamelijk busbedrijven die bepaalde trajecten aanbieden. Ideaal voor een dagje weg! De bus Amsterdam vanuit Delft doet er ongeveer een uur en 10 minuten over.

Voordelen met de bus naar Amsterdam

Een groot voordeel is de zeer lage prijs. Zo kost dit traject slechts € 2,99 per persoon per rit. Ga je met vier personen naar Amsterdam, dan ben je dus slechts € 11,96 kwijt in totaal. De reistijd is ongeveer even lang als met de taxi en ook de trein is gemiddeld een uur onderweg.

Nadelen van een busreis Amsterdam

Het nadeel van met de bus naar Amsterdam toe is dat je vooraf een ticket moet kopen. Dit kan spontane plannen in de weg staan. Daarnaast stopt de bus bij bushalte Amsterdam Sloterdijk, waarna je nog naar het centrum moet reizen op eigen kosten. Met de trein duurt deze rit nog ongeveer 7 minuten en het kost € 2,60 per persoon. Tel je dit bij de kosten voor de busreis op, dan kost het € 5,59 per persoon om van treinstation Delft naar Amsterdam Centraal Station te reizen.

Met de taxi

Via Deltax is het niet alleen mogelijk om met de Airport Taxi naar Schiphol te reizen, maar natuurlijk ook gewoon naar Amsterdam zelf. De taxi Amsterdam vanuit Delft duurt ongeveer een uur, waarbij voornamelijk over snelweg A4 tussen Den Haag en Amsterdam gereden wordt.

Voordelen van een taxirit naar Amsterdam

Het grote voordeel aan het reizen met de taxi is dat u niet zelf hoeft te rijden, net als bij een busreis of wanneer u met de trein reist. U kunt dus zonder problemen genieten van een glaasje wijn of bier op het Amsterdamse terras. Daarbij heeft de taxi als voordeel ten opzichte van de andere reisvormen dat het privé vervoer is. U heeft altijd een zitplaats en kunt geen hinder ondervinden van medepassagiers die bijvoorbeeld luid eten in de trein of hard praten.

Nadelen met de taxi naar Amsterdam

Het maximum starttarief voor taxivervoer in Nederland is € 3,36 met een maximum kilometertarief van € 2,47 en een maximum tijdtarief per minuut van € 0,41. Dat betekent dat, in het meest prijzige geval, er 60 x € 0,41 = € 24,60 voor alleen de tijd. Daarbij komt nog het starttarief van € 3,36 en 70 km x € 2,47 = 172,90. Dat komt in totaal uit op € 200,86. Let wel op: dit is in het meest uiterste geval, wat maximaal gevraagd mag worden voor een taxirit in Nederland.

Het hoge tarief is een duidelijk minpunt. Daar tegenover staat wel dat je op een ontspannen en rustige manier naar Amsterdam reist.

Trein naar Amsterdam

De meeste Nederlanders zijn gewend aan het gebruik van de trein om naar hun werk, familie of uitstapjes te reizen. Het is dan ook geen verrassing dat het traject Delft Amsterdam ook goed te doen is met de trein.

Voordelen van een treinreis naar Amsterdam

Er rijdt een directe Intercity tussen Delft en Amsterdam, waardoor overstappen niet nodig is. Deze rijdt ongeveer ieder half uur. Je kunt ook met de Intercity trein naar Amsterdam Zuid reizen en vanaf daar de metro pakken naar Amsterdam Centraal Station. De reis duurt gemiddeld een uur, net als de taxi en de bus. Je hoeft niet zelf te rijden, dus kunt ontspannen uit het raam kijken, muziek luisteren of een boek lezen.

Nadelen van met de trein naar Amsterdam

Er rijdt een directe Intercity, maar als je haast hebt kun je ook een andere trein pakken. Hierbij moet je wel één of zelfs twee keer overstappen. Daarnaast hebben sommige trajecten een toeslag van € 2,90 per persoon omdat de trein naar Schiphol rijdt. Een ander nadeel zijn de kosten. Hoewel het goedkoper is dan een taxirit, kost het wel ongeveer € 15,30 per persoon per enkele reis. Dit betekent dat als je met 4 personen reist, je € 61,20 in totaal kwijt bent.

Daarbij ben je in de trein niet altijd verzekerd van een zitplaats. Het kan dus zo zijn dat je een uur lang moet staan, om vervolgens nog de hele dag te lopen in Amsterdam. Daarbij reis je met veel andere mensen, waardoor gebrek aan privacy en lawaai een flink minpunt zijn.