Je bent op vakantie en besluit om het dit keer niet te houden bij enkel een waterscooter huren voor een halfuurtje plezier op zee. Nee, je wilt vrijheid. Kunnen gaan en staan waar je wilt. De omgeving ontdekken. Een scooter huren: dat is het plan! Maar waar moet je opletten als je in het buitenland een scooter gaat huren? Wij delen de belangrijkste zaken met je!

Is de gehuurde scooter goed verzekerd?

Een belangrijke eerste vraag! Het zit namelijk zo: schade die je met een gehuurd voertuig veroorzaakt aan een ander, valt niet onder jouw verzekering. Nee, dit valt onder de verzekering van de verhuurder. Als je in het buitenland bent, dekt jouw Nederlandse reis- of scooterverzekering geen schade aan de scooter die je huurt. Zo ook geen schade aan derden. Het is dus verstandig om een verzekering af te sluiten bij het huren van de scooter. Kan dit niet? Dan kun je beter op zoek gaan naar een verhuurder waarbij dit wel kan. Goed om te weten en te onthouden:

  • Wat valt wel onder de dekking van de verzekering en wat niet?
  • Tot welk bedrag ben je verzekerd?
  • Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk de scooter op schade te controleren. Maak foto’s en meld eventuele bestaande schade direct bij de verhuurder.
  • Voor een scooter met een vermogen van 100 of 125 cc heb je officieel een motorrijbewijs nodig.

Wat als je zelf schade oploopt?

Raak je zelf gewond bij een verkeersongeval op vakantie, dan kun je wel zelf aanspraak maken op de zorg- of reisverzekering. Onthoud wel dat je zorgverzekeraar het Nederlandse tarief van een medische behandeling vergoedt. Sta er dus niet gek van te kijken als de buitenlandse kosten veel hoger uitvallen. Wel kun je een reisverzekering afsluiten met een extra dekking voor geneeskundige kosten.

Overige tips bij het huren van een scooter in het buitenland

  • Draag altijd een helm. Ook al wordt hier in het buitenland misschien niet op gecontroleerd: voor de verzekering is het een vereiste.
  • Heb je te maken met een verkeersongeval? Neem dan direct contact op met de politie.
  • Lees je in door de verkeersregels van het betreffende land goed in je op te nemen.
  • Neem altijd een rijbewijs mee, ook als een land op een internationaal rijbewijs vraagt.