Voor wie het nog niet wist: Delft is serieus één van de mooiste steden van Nederland en zelfs van heel Europa! Bijna iedereen is wel bekend met het Delfts blauwe aardewerk en zijn beroemdste schilder: Johannes Vermeer.

Delft heeft een ongelooflijk rijke historie en heeft daardoor genoeg bezienswaardigheden om de bezoekende toeristen urenlang bezig te houden. Delft is echter een autoluwe binnenstad vandaar dat je hier beter voor een ander vervoermiddels kan kiezen.

Delft is goed te bereiken…

In Delft zelf zijn de bussen, trams en treinen goed bereikbaar. Het treinstation ligt op slechts vijf minuten loopafstand van het stadscentrum. Naast dit centraal station van Delft vind je het busstation. Voor kortere ritten binnen de stad bieden de bus en tram met al hun routes een uiterst eenvoudige manier om je daar te verplaatsen.

Het vervoer per benenwagen, fiets of (elektrische) bromfiets is natuurlijk ook een grote aanrader. Vergeet bij de bromfiets natuurlijk niet om voor de veiligheid de jethelmen op te zetten. Om zo niet alleen je hersenen optimaal te beschermen, maar ook om een vervelende bekeuring te voorkomen. Je kunt voor het gemak uiteraard ook een taxi pakken.

… en simpel te verkennen

Het is simpel om Delft zelfstandig te verkennen. Maar als je de stad wilt leren kennen, dan is een begeleide stadswandeling of fietstocht een prima optie. Dit omdat het een behoorlijk compacte stad is. Zo’n verkenningstocht biedt daarvoor meerdere kerken, een aardewerkfabriek, musea, veel pleinen en ook zeer veel gezellige restaurants en leuke barretjes.

Maar vooral alle grachten zijn prachtig. En zijn in tegenstelling tot die van Amsterdam ook veel minder druk. Een rondvaart door Delft toont je perfect diverse historische gebouwen vanaf het water. Terwijl je tegelijkertijd van alles over deze bijzondere stad te weten komt.

Wat zeker te bezoeken in Delft

Wie Delft aandoet, moet zeker het Prinsenhof bezoeken. Dit verrassend grote museum biedt buitengewone exposities en heeft een collectie van prachtige schilderijen uit de Gouden Eeuw. Delft is daarnaast de thuisbasis van twee kerken die absoluut een bezoek waard zijn.

De eerste is de ‘Nieuwe Kerk’, waarvan de bouw eind 1300 begon. Eén van de grootste pronkstukken daarin is het sierlijke mausoleum van Willem van Oranje. Beter bekend als de Vader des Vaderlands! Hij zorgde immers voor de basis van het Nederland zoals we het nu kennen.

Het oudste gebouw in Delft is de ‘Oude Kerk’. Deze werd oorspronkelijk in 1050 opgericht. In deze kerk leer je meer over enkele van de beroemdste inwoners van Delft. De bekendste rustplaats in de kerk is die van de wereld beroemde schilder Johannes Vermeer.

Het prachtige Delftse stadhuis kijkt aan de overkant van het drukke en centrale Grote Markt plein op de Nieuwe Kerk uit. De achterste toren daarvan was ooit de thuisbasis van een middeleeuwse gevangenis. Wat op zich een beetje vreemd lijkt. Omdat dit renaissancegebouw een prachtige gouden voorgevel heeft.

Als je graag een minder drukke versie van de Grote Markt wilt zien, neem dan een wandeling naar de gezellige Beestenmarkt. In dit minder drukke gedeelte van Delft ontdek je veel leuke barretjes en fijne restaurants.

Een aangename mix van historie en charme

Het is zonder twijfel de moeite waard om Delft te bezoeken. Het maakt daarbij niet uit hoe je er komt en of je het daarna per voet, fiets of scooter uitpluist. Delft kreeg in 1246 al van Graaf Willem II zijn stadsrechten. Het is daarmee één van de oudste steden van Nederland.

Maar het is vooral de aangename mix van de Nederlandse historie met een uiterst compacte plus historische binnenstad. Waarin veel jonge mensen zich prima vermaken. Dit maakt Delft zo’n charmante en bruisende stad.  Wordt het niet hoog tijd dat jij hier ook een bezoekje aan gaat brengen?