Een ‘mooie oude bak’ of oldtimer importeren is voor veel mensen – vooral mannen – een droom. Je hebt het hier al gelijk vaak over importeren omdat het aanbod in Nederland relatief klein is. Een goede reden om ook eens over de grens te kijken voor een mooie oldtimer. Oldtimers importeren uit het buitenland hoeft helemaal niet moeilijk of omslachtig te zijn. Maar u zult hoe dan ook het onderscheid dienen te maken tussen het halen van een oldtimer in Europa en het kopen in andere delen van de wereld, aangezien hier toch wat verschillen in zitten bij het importeren van oldtimers. We zetten een aantal feiten op een rijtje waar u aan dient te denken.

De wat, waarom en hoe van oldtimers importeren

Op uw zoektocht naar een mooie oldtimer zult u ongetwijfeld van te voren vaststellen welk merk uw voorkeur heeft. Het spreekt voor zich dat u eerder oudere auto’s zult vinden in het land waar ze geproduceerd zijn: beeldschone Alfa Romeo’s uit de jaren ’60 of ‘70 zult u eerder in Italië vinden dan in Duitsland. Net als dat uw oude Porsche’s eerder in Duitsland zult vinden. Deze vlieger gaat echter niet altijd op: klassieke Porsche’s zijn ook vaak in de VS te vinden.

Uitgelicht: Belgische auto naar Nederland halen

De ‘waarom?’ van dit onderwerp is niet zo lastig te bedenken: auto’s zijn in het buitenland vaak goedkoper. Daartoe behoren ook oldtimers. Maar bovenal is het aanbod van oldtimers veel groter in het buitenland. Meer inwoners betekent een grotere afzetmarkt en dus meer geproduceerde auto’s en meer autobezitters.

Hoe u een oldtimer kunt importeren is een wat complexere vraag en is afhankelijk van een aantal zaken:

Binnen de EU – Oldtimers importeren uit een EU-land is praktisch een stuk eenvoudiger. Buiten het feit dat u de auto wat eerder zelf zult gaan bezichtigen, is het ook een stuk eenvoudiger wat betreft transport naar Nederland. Daarnaast hoeft u geen invoerrechten of btw te betalen. U dient vaak wel een bpm-aangifte te doen, maar dit is meer een formaliteit: daadwerkelijk belasting afdragen is niet nodig.

Leestip: alles over de kosten die komen kijken bij het invoeren van een auto

Buiten de EU – Een oldtimer importeren uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Brazilië of Japan kan een stuk omslachtiger zijn, maar is wanneer u op zoek bent naar een oude Amerikaanse oldtimer vaak de beste optie. Wel dient u rekening te houden met het feit dat u te maken krijgt met verschillen in wisselkoers, de transport van uw auto naar Nederland en de belastingaangifte. Zo betaalt u 6% btw en kunt u te maken krijgen met invoerrechten, tenzij de auto minimaal 30 jaar oud is, geen ingrijpende wijzingen heeft gehad aan chassis, motor, stuurinrichting en remsysteem, en niet meer in productie is.

Tot slot: keuring en bpm-aangifte

U zult bij het importeren van oldtimers en andere auto’s altijd te maken krijgen met de RDW. De auto dient gekeurd te worden en vervolgens dient de bpm-aangifte te worden opgestuurd, al is dit bij oldtimers vaak een formaliteit. Vervolgens zult u een kentekencard krijgen en kunt u na het verzekeren van de auto de weg op.