Je rijbewijs kan worden ingevorderd en dat betekent dat je geen rijbewijs meer hebt. Je hebt hem dan niet op zak, dus je kunt geen rijbewijs laten zien. Dat betekent dat je geen voertuigen meer mag besturen. Als je rijbewijs wordt afgepakt terwijl je in een vrachtwagen rijdt, mag je dus ook geen auto of scooter rijden. Dat geldt evengoed andersom. Je mag geen enkel voertuig meer besturen zolang je je rijbewijs niet hebt. De politie mag jouw rijbewijs in sommige gevallen afnemen. Daarna wordt het rijbewijs naar de officier van justitie gebracht.

Periode zonder rijbewijs

Vanaf het moment dat de politie je rijbewijs afpakt, ben je deze kwijt en mag je dus geen voertuigen meer besturen. De politie draagt het rijbewijs over aan de officier van justitie. De officier bepaalt binnen tien dagen of je rijbewijs inderdaad ingevorderd wordt of toch teruggegeven. Je kunt in die tien dagen een verzoek tot teruggave van je rijbewijs doen. Als eenmaal is bepaald dat je rijbewijs wordt ingevorderd, kan het nog zes maanden duren voor de terechtzitting. Tijdens de terechtzitting wordt pas bepaald voor hoelang je je rijbewijs kwijt zal zijn. Je krijgt in die periode dus niet je rijbewijs terug.

Redenen voor invordering van je rijbewijs

De politie mag je rijbewijs om meerdere redenen afpakken. Als je een bepaalde hoeveelheid alcohol of drugs op hebt bijvoorbeeld. Voor alle drugs is hier een bepaald minimum voor, als je daaronder zit mag de politie je rijbewijs niet afnemen. Je kunt ook weigeren een blaastest te doen op zo’n moment, hoewel je rijbewijs dan alsnog afgenomen kan worden. Ook wanneer je minstens 50 kilometer per uur te hard rijdt, mag je rijbewijs ingenomen worden. Daarnaast zijn openstaande verkeersboetes en het veroorzaken van gevaar of een ongeval op de weg redenen om je rijbewijs in te nemen.

Als je moet rijden voor je werk

Veel mensen rijden voor hun werk. Als taxi- of vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld, maar ook naar klanten en cliënten toe. Dat is iets anders dan naar je werk komen met de auto. Als je moet rijden voor je werk, kun je niet wachten tot de terechtzitting en in de tussentijd zonder rijbewijs zitten. Dan kun je een verzoek tot teruggave toen in de tien dagen dat de officier van justitie een besluit moet nemen. Je kunt ook een advocaat inschakelen die zich specialiseert op dit gebied tussen strafrecht en arbeidsrecht.

Klaagschrift

De advocaat stelt dan namens jou een klaagschrift op. Dit is na de periode dat je rijbewijs bij de officier van justitie is. In het klaagschrift worden juridische argumenten aangehaald om jou je rijbewijs terug te geven. Dit kan minstens tot de terechtzitting zijn. Dit kan ook alleen in het geval dat je echt je rijbewijs nodig hebt voor je werk. Dus niet als je simpelweg de auto pakt naar werk.

Schakel de hulp van Omnius Advocaten in en je hebt je rijbewijs snel weer terug.