Ben jij van plan zelfstandig ondernemer te worden of ben je al startend ondernemer? Dan kan je vast en zeker een auto gebruiken waarmee jij ten alle tijden van A naar B komt. Je kan een auto op de zaak kopen of je privéauto zakelijk gaan gebruiken. Zakelijk een auto huren of leasen is ook iets waar je over na kunt denken. Kortom: opties genoeg! Maar welke past het best bij jou?

Wat zakelijk rijden nu precies inhoudt

Wanneer jij op pad moet voor jouw onderneming, dan is elke kilometer die je rijdt zakelijk. Waarom dit uitmaakt? Dit heeft met de belastingdienst te maken. Als je een auto op jouw eigen naam hebt staan en minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt dan beschouwt de Belastingdienst dit als een zakelijke auto. Er wordt dus vanuit gegaan dat je jouw auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt, hiervoor heb je weinig keus.

Autokosten fiscaal aftrekken

En dit is waarom zakelijk rijden goed bij jou zal passen: gemaakte autokosten mag je fiscaal aftrekken. Wanneer jouw auto door de belastingdienst als zakelijk wordt gezien, ben je als zzp’er gedwongen om de auto op naam van jouw zaak te zetten. Dit geeft jou de mogelijkheid om financiering van de auto en afschrijvingen af te trekken van de belasting. Kortom: je houdt dus geld over!

Zakelijk auto huren

Een auto kan je dus op naam van de zaak zetten, maar misschien maak je wel bijna geen kilometers. Stel je hebt een leuk boetiekje in Groningen en moet twee keer per jaar naar een beurs, dan is een zakelijke auto huren voordeliger dan een aanschaffen. Moet je die twee keer veel spullen vervoeren? Dan kan je ook een busje huren in Groningen. Je betaalt slechts een dagtarief, waarna je de auto weer inlevert. Ook bespaart dit je gelijk weer wat vaste maandelijkse kosten.

Afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/auto-het-verkeer-man-haast-1149997/